Не роби вигляд, що не бачиш

Що таке буллінг?

Буллінг(анг bully-хуліган,насильник) психологічний терор, побиття, цькування однієї людини іншою . Є ще модифікації –моббінг та кібербуллінг. Моббінг діє менш радикально ,це глузування ,непристойні насмішки,плітки. Кібербуллінг-цькування за допомогою соцмережі, смс,електронної пошти.

                                                                                                 Основні признаки буллінгу:

-Нерівність сил агресора та жертви.

-Повторюваність насилля .(Один випадок-це приватний конфлікт).

Учасники:

В групі підлітків ,де відбувається буллінг ,є умовний розподіл ролей:

-буллєр(агресор);

-пасивні учасники;

-спостерігачі;

-жертва;

    Хто такий буллєр?

Як говорить статистика ,часто це підлітки з задатками лідера, із гарних сімей,але з «неблагополуччям» в моральній сфері розвитку емоційного інтелекту з перебільшеною фізичною активністю і великими претензіями до світу.

            Пасивні учасники або «свита»

Це найближче оточення буллєра . Його друзі, або ті ,хто вирішили, що вигідніше схвалювати його дії .Якщо буллєр популярний серед учнівського колективу ,то його поведінка схвалюється ,щоб бути в числі обраних. Дуже рідко хто з учнів признається ,що в «свиті»із почуття самозахисту.

  Спостерігачі

Вони не наносять побої,не знімають на відео,і не схвалюють те що відбувається . Коли вони бачать цькування ,вони не знаходять сил щоб щось зробити,але і відвести очі теж не в силах.І в цьому їх біда,адже ж відомо ,що ті хто бачить трагедію отримує більшу психологічну травму, навіть чим жертва. Вони обговорюють це між собою, інколи з батьками, переживають її самі в собі.

     Хто може стати жертвою цькування?

Єдиного портрета немає. Жертву обирають по принципу «не такий», «не така» ,а критерій може бути любий ( розумний/тупий, худий/товстий , високий/низький, кучерявий/рудий і тд) Головне ,щоб дитина була з заниженою самооцінкою, а інаковість знайти можна в любій людині.

Висновок такий, головна причина розповсюдження цього явища це те ,що всі учасники не сприймають того що відбувається  всерйоз. Навіть підліток ,над яким знущаються ,спочатку думає ,що це разова ситуація,і слід перетерпіти. Усі сподіваються ,що це випадок не такий,він минеться. Та на жаль,коли все заходить надто далеко ,підліток може уже не знайти в собі сили і віри попросити про допомогу.

Я хочу достукатися до дітей ,і перш за все до тих ,хто не бере участь в буллінгу. Якщо вони в своїй групі скажуть агресору,що це не є нормально,не є смішно, що їм не подобається те,що він робить,щоб він припинив це. І в 99%  буллінг припиняється. Саме самі учні групи можуть допомогти запобігти цьому явищу.

Давайте будемо уважними одне до одного!

Соціальний педагог

Бойко Оксана Іванівна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *