День Соборності України: 100 років потому

22 січня в національному календарі – важливе державне свято – День соборності.  Ця дата знаменна ще й тим, що саме в цей день, 1918 року Центральна Рада ухвалила свій Четвертий Універсал, згідно якого УНР проголошувалась незалежною державою.

Рівно за рік, 22 січня 1919 року, на Софійській площі  в Києві між делегаціями УНР і ЗУНР було підписано Акт злуки ( тобто мова про єдину, соборну, незалежну українську державу).

Інформаційну годину, присвячену цій темі було проведено викладачем суспільних дисциплін С.Коропцем в актовому залі ліцею для всіх учнів та педпрацівників.  

Історичні віхи укладення, передумова підписання Акту злуки, документальні свідчення – все це дало можливість уявити хід історії національно – визвольної 

боротьби за українських землях в 1917 – 1920 рр. Крім того, учні змогли переглянути фільм “ День Соборності ”  і  поринути на деякий час в чарівну ауру історії молодої європейської державності, котрій не судилося, на жаль, довго проіснувати.

Наприкінці заходу було продемонстровано флешмоб за ініціативи НМЦ ПТО в Чернігівській області: до 100 – річчя соборності України лідери учнівського самоврядування закладів професійної освіти подарували вірш  “Єднає пісня Україну” методисти навчально – методичного центру Н.Ткач в надзвичайно патріотичному, українському запалі. Важливо пам’ятати  одне –не знаючи минулого-непросто будувати майбутнє.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *